
De prostaat
Prostaat
De prostaat maakt deel uit van het voortplanting stelsel.
Het is een kleine kastanje-grote klier, gelegen aan de basis van de blaas, welke het plaskanaal (urethra) omringt.
De prostaat produceert de melkachtige tot witte vloeistof, doorgaans 20-30% van het volume van de zaadvloeistof, evenals de voedingsstoffen en mineralen welke noodzakelijk zijn om gezond sperma te ejaculeren.
Goedaardige Prostaatgroei
Bij ouder wordende mannen groeit onder invloed van genetische en hormonale factoren (testosterone) een stugge aangroei, prostaatadenoma genaamd, onmiddellijk rond het plaskanaal (urethra). Hierdoor wordt de oorspronkelijke prostaat geleidelijk aan opzij gedrukt, en neemt de prostaat in volume.
Deze volumetoename is het gevolg van een vermenigvuldiging van goedaardige cellen, en wordt daarom “goedaardige prostaatvergroting" of in wetenschappelijke termen “Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH)” genoemd.
Deze volumetoename gaat gepaard met een verhoogde druk op de urethra, wat moeilijkheden kan geven bij het urineren, en typische klachten veroorzaakt zoals:
veelvuldig plassen in kleine hoeveelheden
nachtelijk opstaan
vermindering van de urinestraal
plassen in verschillende tijden
uitoefenen van buikpers bij het urineren.
Door de prostaatvergroting, en het dichtdrukken van het plaskanaal, zal op termijn overdruk en schade ontstaan ter hoogte van de blaas en de nieren.
Vroegtijdig gedetecteerde prostaatkanker – wanneer het nog beperkt is tot de prostaatklier zelf – heeft een betere kans op een volledige en genezende behandeling.
Klachten en symptomen bij prostaat kanker
In een beginstadium veroorzaakt prostaatkanker zelden klachten. Beginnende prostaatkanker wordt dan ook enkel opgespoord door preventief onderzoek.
Gevorderde prostaatkanker kan evenwel klachten en symptomen veroorzaken zoals:
Vaak urineren
Verminderde plasstraal
Bloed in de urine
Bloed in het sperma
Zwelling van de onderste ledematen
Ongemak in de bekkenstreek
Lage rug- en gewrichtspijnen
Indien u één van deze klachten ervaart of hierover bezorgd bent, is een consultatie met een uroloog.
Hebt u reeds een prostaatonderzoek ondergaan, en wilt u toch graag een bijkomend advies of een “second opinion”, dan kunt u zeker bij ons terecht voor een afspraak, een gespreken en een evaluatie van uw urologisch probleem.